click

Γκρίνια και αιχμηρές ανακοινώσεις για τη συνάντηση Τσίπρα - δικαστικών

• Γράφτηκε από τον

Δυσαρέσκεια στην συνδικαλιστική ένωση του δικαστικού κλάδου και αιχμηρές ανακοινώσεις προκάλεσε η χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τους ανώτατους δικαστικούς της χώρας.

Μετά λοιπόν την πολιτική αντιπαράθεση που ξέσπασε χθες με ανταλλαγή πυρών κυρίως μεταξύ της Νέας Δημοκρατίας και της κυβέρνησης η αντιπαράθεση μεταφέρθηκε σήμερα στον ίδιο τον θεσμό της δικαιοσύνης με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να αφήνει αιχμές για δημιουργία δικαστών δύο κατηγοριών και να εκφράζει τη δυσαρέσκειά της που παρότι έχει καταθέσει αίτημα για συνάντηση με τον πρωθυπουργό από τον περασμένο Απρίλιο αυτό ακόμα δεν έχει γίνει δεκτό.

Αιχμές όμως άφησαν και κατά των ανωτάτων δικαστικών που μετέβησαν στο Μαξίμου για να συζητήσουν για τα μισθολογικά καθώς όπως επισημαίνει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων «οι δικαστικές ενώσεις είναι κατά το Σύνταγμα οι μόνες αρμόδιες να εκφράζουν αυθεντικά τη βούληση και τις θέσεις των συναδέλφων τους».

Λίγο μετά πέρασαν στην αντεπίθεση οι πρόεδροι των Ανωτάτων Δικαστηρίων απαντώντας τόσο στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και στα πολιτικά κόμματα που τοποθετήθηκαν με αιχμές για τη χθεσινή συνάντηση.

«Πρώτιστο καθήκον των επικεφαλής των Ανωτάτων Δικαστηρίων είναι η διαφύλαξη του κύρους και της ανεξαρτησίας των Δικαστικών Λειτουργών, συνάρτηση της οποίας, ως θεσμικό και όχι ως οικονομικό ζήτημα, αποτελεί και το ύψος του μισθολογίου τους, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπρεπής διαβίωσή τους, όπως προβλέπεται από το Σύνταγμα (άρθρ. 88). Συνεπώς, δικαιούνται και υποχρεούνται να εκδηλώνουν ενδιαφέρον και για το εν λόγω θέμα, το οποίο, μαζί με άλλα θεσμικά θέματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης για την βελτίωση της ποιότητας και της ταχύτητας στην απονομή της Δικαιοσύνης (αύξηση οργανικών θέσεων, μηχανοργάνωση Δικαστηρίων, συμμόρφωση της Διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις) καθώς και θέματα Δικαιοσύνης, που σχετίζονται με την υπό σχεδιασμό αναθεώρηση του Συντάγματος, συζητήθηκαν στην χθεσινή συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, μετά από αίτημα των Προέδρων, επ΄ ευκαιρία της έναρξης του νέου δικαστικού έτους και επ΄ ευκαιρία της επικείμενης συνταγματικής αναθεώρησης» σημειώνουν ενώ υπενθυμίζουν πως παρόμοια συνάντηση είχε πραγματοποιηθεί και επί πρωθυπουργίας Αντώνη Σαμαρά.

Ανακοίνωση-«ράπισμα» εξέδωσε όμως και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών αφήνοντας αιχμές για την χρονική περίοδο που έλαβε χώρα η συνάντηση.

Αν και όπως σημειώνουν μεταξύ άλλων «είναι αυτονόητο ότι οι εκπρόσωποι των κρατικών λειτουργιών πρέπει να συνευρίσκονται και να συνομιλούν», σχολιάζουν ότι «η χθεσινή συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Προέδρους των Ανωτάτων Δικαστηρίων δεν έλαβε χώρα σε μια στιγμή πολιτικά και νομικά ανύποπτη».

«Προγραμματίστηκε πέντε μόλις ημέρες μετά την ματαίωση της διασκέψεως του Ανωτάτου Διοικητικού Δικαστηρίου στην υπόθεση όπου κρίνεται η νομιμότητα της διαγωνιστικής διαδικασίας για τις τηλεοπτικές άδειες» αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΔΣΑ ενώ σε άλλο σημείο τονίζει ότι «εγινε υπό τη βαριά σκιά των δηλώσεων του Πρωθυπουργού, που προεξοφλούσαν το περιεχόμενο της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας».

Πραγματοποιήθηκε, τέλος, με σπουδή, που τελεί σε κραυγαλέα αντίθεση με την επί πεντάμηνο αδράνεια του Πρωθυπουργού στο αίτημα για συνάντηση εκ μέρους της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, η οποία εκφράζει θεσμικά και συλλογικά το δικαστικό σώμα, καταλήγει ο ΔΣΑ.

Ramonas

Email: radio@ramona.me

Founder of Ramona.me

Προσθήκη σχολίου

Περί Ευθύνης

Tα άρθρα δεν αποτελούν απαραίτητα θέση του Ramona Radio Tv blog. Αναρτούμε κάθε άρθρο που αποτελεί κατά την γνώμη μας ερέθισμα προς προβληματισμό και σκέψη. Επίσης δημοσιεύουμε κάθε σχόλιο καθώς ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζεται ελεύθερα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα στην μη δημοσιευσή συκωφαντικών η υβριστικών σχολιών. Το Ramona Radio Tv news ουδεμία αστική και ποινική ευθύνη φέρει για τα άρθρα που αναδημοσιεύει η ευθύνη ανήκει στους συντάκτες των αρθρων.

επιστροφή στην κορυφή

Screenshot 64